Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Who am I ?

Unix-käyttöjärjestelmän komento whoami kertoo käyttäjälle kysymishetkellä käytössä olevan käyttäjätunnuksen. Jos kysymyksen esittää itselleen muodossa Who am I ?  (siis, kuka minä oikeasti olen?) ja yrittää vastata siihen vakavissaan, joutuu helposti hankaliin ongelmiin.

Mainittu kysymys on samaa vaikeusastetta kuin Heideggerin kysymys: Miksi ylipäätään on olevaa eikä pikemminkin ei mitään? kirjasta Johdatus metafysiikkaan (Tutkijaliitto 2010). Heidegger ei kysymykseen pysty vastaamaan, mutta kysymyksen pohtimiseen käytetty teksti on erittäin mielenkiintoista ja ehdottomasti lukemisen ja miettimisen arvoista.

Yritän tässä jollakin tavalla vastata alussa esittämääni kysymykseen, tekstin mielenkiintoisuudesta en anna takeita.

Olen vuosien varrella saanut runsaasti koulutusta ja suorittanut joukon tutkintoja (YO 1965, FK 1968, FL 1996, FT 2000). Sen vähän mitä tänä aikana olen oppinut, olen oppinut koulutuksesta huolimatta, en sen ansiosta. Opiskelemalla olen oppinut opiskelemaan, tiedot ja taidot olen hankkinut jossain muualla. Kaiken lisäksi - surukseni - olen joutunut toteamaan, että sivistykselle olen täysin immuuni.

Pienenä osaselityksenä saattaisi olla se, että minua kasvatettiin kotona maalla samaan tapaan kuin meidän kissoja. Lyötiin silloin kun siihen katsottiin olevan aihetta, muutoin sain juosta vapaana ja täysin villinä.

Luonteeni laadusta kerrottakoon seuraava anekdootti. Olin Nokia Elektroniikan palveluksessa vuosina 1970-1972. Sehän oli aikaa ennen matkapuhelimia. Yhtiön johtaja Kurt Wikstedt oli jostain syystä keskustellut minusta TKK:n tietojenkäsittelyopin professori Hans Andersinin kanssa. Wikstedt oli käyttänyt minusta luonnehdintaa uppviglare - villitsijä. Olin Nokia-kauden jälkeen vähän aikaa Andersinin assistenttina ja TKK:n palveluksessa kaikkiaan 18 vuotta.

Ainoa järjellinen tapa tutustua minuun, on lukea tässä saitissa olevia tekstejä. Sen lähemmäs kukaan ei enää pääse. Lapsuuden ADHD on muuttunut vanhuuden Aspergeriksi ja alkavan Alzheimerin oireet ovat aivan ilmeiset. Keltikangas-Järvisen määrittelemä ei sosiaalinen soveltuu minuun täysin. Viihdyn parhaiten omissa oloissani. Määritelmä ei tarkoita epäsosiaalisuutta eikä varsinkaan sosiaalisuutta.

*****

Kuuntelemani musiikki koostuu yksinomaan klassillisesta musiikista. Harrastus alkoi jo oppikoulun kuudennella luokalla (Verdiä, Brahmsia jne.). Levyjä on paljon.

Elokuvien joukossa on paljon venäläisiä klassikkoja, Bergmania, iranilaisia elokuvia (Kiarostami, Makhmalbaf, jne.), japanilaisia (Kurosawa, Naruse, Ozu, jne.) ja etelä-korealaisia (mm. Im Kwon-taek). Ja paljon muuta (tuhansia).

Perinteistä kertomakirjallisuutta en enää harrasta. Eniten arvostamieni joukossa ovat Imre Kertész ja Thomas Bernhard.

Filosofeista nykyiset suosikkini ovat Hegel, Levinas, Arendt ja Heidegger.

*****

Poliittisesti en sijoitu lainkaan samalle kartalle kuin eduskuntapuolueet. Kannatan vahvaa demokratiaa. David Heldin 10-luokkaisessa asteikossa Suomi sijoittuu portaalle 4, jossa se juuri ja juuri eroaa erilaisista yksin- ja harvainvallan muodoista. Suomeen soveltuva Heldin määritelmä on kilpailevien eliittien muodostama muodollinen demokratia.

Kannatan hyvin laajaa tiedon vapautta. Hyväksyn esimerkiksi kohtuulliset varallisuuserot mutta omistamisen täytyy olla julkista. Tässä hengessä olen määritellyt perustietovarannot Sitralle tekemissäni raporteissa.

Joukkotyöttömyys Suomessa on poliittisesti tahallaan tai taitamattomuuden vuoksi aiheutettu ongelma. Oma valuutta ja työtakuujärjestelmä ratkaisisivat työttömyysongelman. Se edellyttäisi kuitenkin toisenlaista politiikkaa ja toisenlaisia poliitikkoja.