Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Väitöskirja

Väittelin vuonna 2000 tohtoriksi Tampereen yliopistossa. Väitöskirjan nimi on Kansalaiskeskustelun edellytykset ja mahdollisuuden tietoverkkojen aikakaudella. Työn ideana on pohtia keinoja, joilla voidaan käydä laajaa kansalaiskeskustelua ongelmista, jotka ovat ylisuuria. Työn valmistumisen aikana ajankohtainen ongelma oli joukkotyöttömyys. Ongelma on edelleenkin ajankohtainen. Historialliseksi esimerkiksi olin valinnut holokaustin. Tämä osuus jäi kuitenkin pois viimeistelyvaiheessa. Se on julkaistu Tiedepolitiikka-lehdessä marraskuussa 2017.

Ylisuuri ongelma on luonteeltaan sellainen, että häviöllä oleva osapuoli joutuu käymään keskustelua vahvaa enemmistöä vastaan. Valtamedia, poliittinen, taloudellinen ja tieteellinen eliitti muodostaa jotakuinkin yhtenäisen ryhmittymän, joka on lukkiutunut omiin asenteisiinsa. Esimerkiksi talouspolitiikassa sanotaan ilman kestäviä perusteita, että leikkaukset ovat välttämättömiä ja vaihtoehtoja ei ole. Politiikassa on kuitenkin aina vaihtoehtoja.

Väitöskirjassa käsittelen kansalaiskeskustelun edellytyksiä hyvin monesta näkökulmasta. Tietoverkot ovat keskeisessä asemassa. Työ on luonteeltaan monialainen. Monitieteiseksi kutsuminen olisi liioittelua. Työ on pikemminkin tieteen käyttämään kieliasuun muokattu kiistakirjoitus - siis eräänlaista toisinajattelua.

Väitöskirja julkaistiin Tampereen yliopistossa sekä painetussa että sähköisessä muodossa. Oheiset linkit ovat Tampereen yliopiston palvelimella sijaitsevaan julkaisuun. Työni oli ensimmäinen, jonka kopioimiselle ja lataamiselle ei asetettu mitään esteitä.