Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

S.R. Ranganathan

 

Intialainen matemaatikko ja kirjastotieteen tutkija Shiyali Ramamrita Ranganathan eli vuosina 1892-1972. Hän opiskeli Madrasissa matematiikkaa ja valmistui opettajaksi vuonna 1917. Hän toimi opettajana vuoteen 1923 asti, loppuajan matematiikan apulaisprofessorina Madrasin Presidency Collegessa. Ystävien painostus sai hänet hakemaan Madrasin yliopiston juuri perustettua kirjastonhoitajan tointa. Ranganathan valittiin tehtävään 900 hakijan joukosta. Kirjastonhoitajan työstä hän ei tuolloin tiennyt vielä mitään. 

 

Ranganathan oleskeli Englannissa syyskuusta 1924 heinäkuuhun 1925.  Palattuaan Madrasiin heinäkuussa 1925 Ranganathan ryhtyi organisoimaan uudelleen yliopiston kirjastoa ja aloitti samalla laajamittaisen opetus-  ja tutkimustyön, joka jatkui läpi hänen elämänsä. Uransa loppuvaiheen Ranganathan vietti Bangaloressa. Sinne perustettiin Intian tilastokeskuksen alaisuuteen kuuluva Dokumentaation tutkimus- ja koulutuskeskus, jonka johtajana ja professorina Ranganathan toimi lähes viiden vuoden ajan.

 

Ranganathan tutki, opetti ja kirjoitti lähes kaikista mahdollisista kirjastotieteen alaan kuuluvista kysymyksistä. Hän kuuluu kirjastotieteen perustajiin ja on omalla tavallaan yksi sen kiistattomista huipuista. Hän käsitteli kirjoituksissaan sekä täysin käytännöllisiä asioita että puhtaan teoreettisia ja abstrakteja kysymyksiä. Ranganathanin tuotanto kokonaisuudessaan on erittäin laaja, siihen sisältyy 60 kirjaa ja 2000 artikkelia.

 

Ranganathan sai opetus- ja tutkimustyöstään runsaasti sekä ulkomaista että kotimaista tunnustusta. Hänet promovoitiin kunniatohtoriksi Delhin yliopistossa vuonna 1948 samalla kertaa pääministeri Jawaharlal Nehrun kanssa. Vuonna 1965 Intian hallitus nimitti hänet elinikäiseksi kansalliseksi tutkimusprofessoriksi, mikä on Intian korkein akateeminen tunnustus. Nimityshetkellä tutkimusprofessoreita oli koko Intiassa yhteensä vain viisi.

 

Olen kirjoittanut Ranganathanista laajan raportin Ranganathanin lait ja virtuaalikirjasto. Se on julkaistu sarjassa Finnish Information Studies. Päivi Pekkarinen (TERKKO) tutustutti minut Ranganathanin lakeihin. Kirjoitimme yhdessä tästä aiheesta kaksi artikkelia. Toinen on julkaistu Intiassa, toinen Englannissa.