Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Suomen kansallinen tietoyhteiskuntastrategia 1998


Osallistuin vuonna 1997-8 kolmen kuukauden ajan SITRA:n hankkeeseen Suomen kansallisen tietoyhteiskuntastrategian uusimiseksi. Kirjoitin hankkeessa kaksi raporttia, joista ensimmäinen on Tietovarantojen hyödyntäminen ja demokratia. Raportti on hyvin poleeminen ja monien mielestä varmaankin monilta osin kiistanalainen. Raporttini alkaa seuraavasti:


"Suomi on muuttumassa tietoyhteiskunnaksi - näin ainakin väitetään.
Eräiden mielestä muutos on jo tapahtunut ja mikä hämmästyttävintä:
vieläpä niin, että Suomesta on tullut tai ainakin tulossa maailman
johtava tietoyhteiskunta.

Kahdessa asiassa Suomi todellakin johtaa tietoyhteiskunnallisessa
tilinpidossa maailman tilastoja: Internet-solmujen tiheydessä ja Aku
Ankan painosmäärissä - kumpikin luonnollisesti väkilukuun
suhteutettuna. Näistä kahdesta ilmiöstä Aku Ankan suosio on vanhempi.
Se ei silti ole kausaalisuhteessa Internetin suosiota selitettäessä.
Kummankin taustalta löytyy yhteinen vaikuttava tekijä: lapsenomainen
innostus kaikkeen uusimpaan teknologiaan. Mikä taas siihen on
selityksenä, on jo vaikeampi ongelma. Syitä on ehkä haettava
kansallisen kulttuurin nuoruudesta ja sivistysihanteiden
pinnallisuudesta."

Kuten aloituksesta käy ilmi, suhtauduin julkisuudessa esiintyneeseen tietoyhteiskuntaa koskevaan intoiluun hyvin kriittisesti. Suomi ei ollut silloin eikä ole vieläkään muuttumassa miksikään tietoyhteiskunnaksi, ei varsinkaan maailman johtavaksi. Suomi sai Virolta alkuun muutaman vuoden etumatkaa, mutta sitten Viro meni vauhdilla ohi ja on nyttemmin todella kaukana edellä Suomea.

SITRA:n omilla sivuilla oleva versio ensimmäisestä raportista löytyy tästä (huom. kansikuva on virheellinen).

Toisen raportin nimi on Tietovarantojen hyödyntäminen ja demokratia. Esimerkkejä tiedon prosesseista. Siinä esittelen perustietovarantojen ideaa ja muutamien valtionhallinnon keskeisten tahojen tiedonkeruuta ja tietojen hyväksikäyttömahdollisuuksia. SITRA:n omilla sivuilla oleva versio toisesta raportista löytyy tästä.

Raporttien teksti on yksityiskohtiensa osalta vanhentunut. Silloin käytössä olleista, tärkeinä pitämistäni tietoverkon ohjelmista vain WWW-palvelut ovat tätä nykyä käytössä. Virastojen ja laitosten toimintaa on esitelty paikka paikoin hyvin yksityiskohtaisesti. Myös siltä osin teksti on ainakin osittain vanhentunut. Huomattava osa tekstistä on edelleenkin ajankohtaista. Varsinkin tiedontallennuksen ja -välittämisen standardeja koskeva ajattelutapa on hyvinkin ajankohtaista. Terveydenhuollon parissa työskentelevät henkilöt ovat näihin ongelmiin törmänneet ja tulevat lähitulevaisuudessa törmäämään entistä rajummin.

Hankkeen varsinaisessa lopputuotteessa, joka on nimeltään: Elämänlaatu, osaaminen ja kilpailukyky. Tietoyhteiskunnan strategisen kehittämisen lähtökohdat ja päämäärät, ei ole otettu huomioon ensimmäistäkään tekemistäni ehdotuksista. En ollut tästä lainkaan yllättynyt. Suomi ja EU kehittivät ja kehittävät edelleen puhtaasti kaupallista informaatioyhteiskuntaa. Aidosta tietoyhteiskunnasta ovat kiinnostuneita ainoastaan eräät tutkijat ja aktivistit.

Sivupalkissa on linkit raporttien hallussani oleviin alkuperäisversioihin. Versiot ovat sisällöllisesti yhtenevät. Erot koskevat ladontatapaa. Kaikki näillä sivuilla olevat artikkelit ja julkaisut ovat pdf-muodossa ja ne on ladottu LaTeX-ohjelmalla (MikTeX-versio).