Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Oikeus -aikakauskirja

Vuoden 1978 numerossa 1 julkaistu artikkeli Tietokoneohjelmien oikeudellisesta suojasta käsittelee tietokoneohjelmien tuottamista ja oikeudellista suojaa. Se on tietääkseni ensimmäinen suomen kielellä kirjoitettu artikkeli oikeustieteellisessä lehdessä tästä aihepiiristä.

Artikkelin teksti on varsin yksityiskohtainen selonteko tietokoneohjelmien oikeudellisesta sääntelystä vuoden 1978 tilanteessa. Siltä osin tekstillä on korkeintaan "historiallista" mielenkiintoa. Johtopäätöksenä kuitenkin esitän, että ohjelmoinnin pitäisi olla yhteisöllistä toimintaa. Siltä osin olen edelleenkin tuolloin esittämäni näkemyksen takana.

Ajattelutapaani vaikuttivat oleellisesti lukuisat keskustelut Jouko Seppäsen kanssa Teknillisen korkeakoulun laskentakeskuksessa. Richard Stallmanin Emacs (paras ja monipuolisin tekstin editointiohjelma kautta aikain) oli jo tuohon aikaan tunnettu. Stallman perusti myöhemmin Free Software Foundation -järjestön, jonka ideologiaan mm. Linus Torvaldsin johdolla kehitetty Linux-käyttöjärjestelmä perustuu.

Vuoden 1997 numerossa 1 julkaistu artikkeli Kotisivu Internetissä - sananvapauden ongelma? käsittelee työpaikkojen tietokoneilla ylläpidettäviä, henkilökohtaisia WWW:n kotisivuja. Tällaisten sivujen ylläpito kuuluu kiistatta työnantajan direktio-oikeuden piiriin. Työnantaja voi halutessaan kieltää sivut kokonaan tai määrätä yksityiskohtaisesti niiden sisällöstä.

Varsinkin tutkimuslaitoksissa henkilökohtaisten sivujen ylläpidossa on pakostakin paljon pelivaraa. Tieteen luonteeseen kuuluu vapaa tieteellinen keskustelu. Tutkittavista asioista voidaan olla eri mieltä. On sen vuoksi vaikea kuvitella, että laitoksen ylin johtaja (joka ei välttämättä tiedä laitoksen tieteenalasta yhtään mitään) voisi määrätä mitä mieltä tutkijoiden on oltava joistakin tieteellisistä kysymyksistä.

Artikkeli on vanhentunut vain WWW:n hakurobottien osalta. AltaVista on korvautunut Googlella, Yahoolla ja muutamilla muilla. Varsinainen päättely on käsitykseni mukaan edelleenkin pätevää.